11/01/2016

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal na vhodnost konzumace tepelně upravené zeleniny při Crohnově nemoci. Konkrétně se mi jedná o cibuli a rajčata, zda mohou být problematické, když jsou součástí pokrmu, např. lečo, guláš, apod. Dále pak jestli je možné bez obav konzumovat výrobky z rajčat – kečup, rajský protlak. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď Ing. Veroniky Hanzlíkové: 

Zjednodušeně řečeno – pokud nemáte aktuálně stenózy ve střevě, neměl by být u Vás problém s konzumací tepelně upravené zeleniny (ať už se jedná o cibuli, rajčata nebo jinou zeleninu). Pokud stenózy máte, doporučuji při konzumaci tepelně upravené zeleniny, byť ta je jednoznačně lépe stravitelná, opatrnost. Tedy, abyste teplou zeleninu (tedy i tu, která je přímou součástí jídla) jedl po menších dávkách a vyzkoušel si tak, zda-li vám konkrétní druhy zeleniny nebo onoho „zeleninového“ jídla nepřihoršují Váš zdravotní stav.

Pokud jste v remisi, nebála bych se být Vámi, s opatrností a v malých dávkách konzumovat i syrovou zeleninu. Vždy s ohledem na to, zda-li Vás zelenina nenadýmá nebo nezpůsobuje jiné problémy.