Stránka 1 z 1
Co jíst a čemu se vyvarovat?
Napsal: 02 říj 2009, 09:56
od MartinaB
Paní doktorka mi říkala, že mám jíst bílé pečivo. Měla bych se vyvarovat ostrým, mastným jídlům. Tmavému a celozrnému pečivu.
Re: Co jíst a čemu se vyvarovat?
Napsal: 21 kvě 2015, 22:17
od Tomáš
Já nemám přímo crohna, ale zvláštní aftozní proktitidu a lékař mi říkal: střeva máte dle MR v pořádku, ale máte afty v konečníku a tak nasadíme opatření jako na Cohrna dostanete čípky. Nemocná střeva hodně zatěžuje plynatost a tak pryč s minerálkama, se zelím, kedlubnama, fazolema, hrachem a vše co nafukuje. Říkal, že IBD se projevuje i zánětem očí a tak doporučil strouhat mrkev. No a na netu jsem se dověděl, že by člověk měl vynechat tučná jídla, kořeněná jídla a knedlíky nahradit rýží a mléko nahradit jogurty a podmáslím, tmavé pečivo nahradit bílým, které je den staré. No a vlastně před chirurgickými výkony ve střevech doporučují dietu jako u kolonoskopie a ta zahrnuje to, že se jí banány, piškoty, bramborová kaše, a maso se mechanicky mele no a tak člověk vlastně dostane látky které potřebuje a střeva ho tolik nebolej. A lékař řekl, že tzv. bezezbytková dieta je vhodná až u těžších stavů onemocnění, kde je průjem. Mému střevu dělá dobře haše s bramborem a také to, že se nestravuji v pivnicích ani v rychlém občerstvení, ale přímo v nemocnici, kde pracuji. Místo do kaváren a pizzerií bych Ti doporučil, aby ses stravovala někde v domově důchodců, je to nejlevnější varianta zdravého stravování, skoro žádný tuky, potraviny kontrolované nutriční zdravotní sestrou, která může pokrm ušít přímo na míru.